Weekendowe michałki – nadciąga wegetarianizm, znika borowik szlachetny

0 1 940

Weekendowe michałki – nadciąga wegetarianizm, znika borowik szlachetny 

Udało się policzyć – w ubiegłym roku na stacjach Orlenu zostało sprzedanych 48 milionów hot dogów! Informacją tą podzielił się na Twitterze Janusz Piechociński. Ile hot dogów zjemy w tym roku, okaże się za kilka miesięcy. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że część z nich będą to hot dogi wegańskie.

Jak podaje portal Noizz.pl, Polacy przestają jeść mięso. Już nawet milion osób w Polsce nie je mięsa, a 43 proc. osób zamierza w najbliższym czasie ograniczyć spożycie produktów zwierzęcych. Ten wyraźny trend wpływa również na rynek – w Polsce spada liczba sklepów „mięsnych”, a sieci handlowe wprowadzają także marki oferujące alternatywę dla steków czy burgerów.

Bezmięsne hot dogi (obecne już na stacjach  Orlenu i Lotosu) już za kilka miesięcy pojawią się w każdym z 6 tys. sklepów sieci Żabka.

– Pracujemy obecnie nad produktem, który ma zastąpić mięso w hot dogu, tak by mógł stać się równie smacznym wyborem dla wegetarian. Chcemy stworzyć bardzo dobre rozwiązanie bezmięsne, które zapoczątkuje zupełnie nową kategorię dań w naszej ofercie – mówi Jerzy Roguski, dyrektor handlowy firmy Żabka Polska w rozmowie z Rzeczpospolitą. – Produkty są obecnie w fazie testowej, planujemy wprowadzić je do sprzedaży w przyszłym roku.

Za wegetariańskim trendem stara się nadążyć także McDonald ’s

Jak wiedzą wszyscy miłośnicy kanapki drwala, ta sezonowa pozycja pojawi się w sieci 20 listopada. Burger Drwala to placek serowy otoczony panierką z wołowiną, dwoma plastrami bekonu, kruchą sałatą i prażoną cebulka w bułce serowo-bekonowej. Smaku dopełnia wyjątkowy sos z przyprawami. Kanapka dostępna jest też w dwóch dodatkowych wariantach: pikantnym (z dodatkiem papryczki jalapeno i sosu pikantnego) oraz z kurczakiem.

Według nieoficjalnych informacji, razem z klasycznym burgerem pojawi się też pierwszy bezmięsny WegeBurger Drwala. W Drwalu Wege, zamiast kawałka wołowiny czy kurczaka, znajdzie się kotlet warzywny.

„Oto znakomity burger w warzywnej odsłonie! Duża porcja warzyw w formie kotleta, z sosem z przyprawami, chrupiącą prażoną cebulką i ze świeżą sałatą. Do tego ser topiony w złocistej panierce, a wszystko w pysznej bułce serowej” – można przeczytać na grafice.

Rosnący w siłę wegetarianie mają powody do radości. Mięsożercy jednak nie próżnują. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, wzrastająca liczba wegan i wegetarian nie wpływa na ogólny wskaźnik spożycia mięsa w naszym kraju. Ci, którzy spożywają mięso, robią to znacznie częściej niż dotychczas. W zeszłym roku Polacy zjedli statystycznie 76,9 kg mięsa, co stanowi wzrost o 6,8 proc. w stosunku do 2017 roku.

Polski borowik szlachetny zagrożony?

Na stronie Lasów Państawowych Tomir Kubicki z Nadleśnictwa Przymuszewo informuje o gatunku grzyba, który może w przyszłości wyprzeć polskiego borowika szlachetnego z naszych lasów.

‘W tym sezonie grzybowym jedno z głównych pytań dotyczyło pewnego gatunku grzyba. Coraz częściej w koszykach grzybiarzy lądował złotak wysmukły, który nie jest rodzimym gatunkiem – napisał Tomir Kubicki. – Jeden z leśniczych Nadleśnictwa Przymuszewo znajdującego się na terenie RDLP w Toruniu, kiedy został zapytany o ten gatunek z lekkim zdumieniem stwierdził, że to jest złotak wysmukły (Aeroboletus projektellus) zwany też borowikiem amerykańskim albo borowikiem wrzosowym.

Gatunek ten pojawił się w Europie ok. 10 lat temu, najpierw na Litwie, a następnie rozprzestrzenił się wzdłuż wybrzeża Bałtyku. Od kilku lat znany jest grzybiarzom nadbałtyckich borów.

Należy do rodziny borowikowatych, ale do innego rodzaju niż krajowy borowik. Pochodzi z północno-wschodnich terenów Stanów Zjednoczonych.

Bardzo dobrze „wchodzi” w mikoryzę z powszechnie rosnącą sosną i jako gatunek inwazyjny jest podejrzewany o próbę wyparcia borowika szlachetnego!

Obecność przybysza z Ameryki w lasach oddalonych przeszło 100 km od wybrzeża świadczy o rozpoczęciu jego inwazji w głąb lądu”.

Więcej informacji na temat nowego grzyba znaleźć można tutaj:

http://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/przybysz-z-ameryki-coraz-czestszym-gosciem-lasow

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Wdrożyliśmy RODO, chronić i zabezpieczyć Twoje dane osobowe. Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz na to zgodę Więcej informacji Akceptuj Czytaj więcej