Weekendowe michałki – nadciąga wegetarianizm, znika borowik szlachetny

0 1 050

Weekendowe michałki – nadciąga wegetarianizm, znika borowik szlachetny 

Udało się policzyć – w ubiegłym roku na stacjach Orlenu zostało sprzedanych 48 milionów hot dogów! Informacją tą podzielił się na Twitterze Janusz Piechociński. Ile hot dogów zjemy w tym roku, okaże się za kilka miesięcy. Istnieje jednak duże prawdopodobieństwo, że część z nich będą to hot dogi wegańskie.

Jak podaje portal Noizz.pl, Polacy przestają jeść mięso. Już nawet milion osób w Polsce nie je mięsa, a 43 proc. osób zamierza w najbliższym czasie ograniczyć spożycie produktów zwierzęcych. Ten wyraźny trend wpływa również na rynek – w Polsce spada liczba sklepów „mięsnych”, a sieci handlowe wprowadzają także marki oferujące alternatywę dla steków czy burgerów.

Bezmięsne hot dogi (obecne już na stacjach  Orlenu i Lotosu) już za kilka miesięcy pojawią się w każdym z 6 tys. sklepów sieci Żabka.

– Pracujemy obecnie nad produktem, który ma zastąpić mięso w hot dogu, tak by mógł stać się równie smacznym wyborem dla wegetarian. Chcemy stworzyć bardzo dobre rozwiązanie bezmięsne, które zapoczątkuje zupełnie nową kategorię dań w naszej ofercie – mówi Jerzy Roguski, dyrektor handlowy firmy Żabka Polska w rozmowie z Rzeczpospolitą. – Produkty są obecnie w fazie testowej, planujemy wprowadzić je do sprzedaży w przyszłym roku.

Za wegetariańskim trendem stara się nadążyć także McDonald ’s

Jak wiedzą wszyscy miłośnicy kanapki drwala, ta sezonowa pozycja pojawi się w sieci 20 listopada. Burger Drwala to placek serowy otoczony panierką z wołowiną, dwoma plastrami bekonu, kruchą sałatą i prażoną cebulka w bułce serowo-bekonowej. Smaku dopełnia wyjątkowy sos z przyprawami. Kanapka dostępna jest też w dwóch dodatkowych wariantach: pikantnym (z dodatkiem papryczki jalapeno i sosu pikantnego) oraz z kurczakiem.

Według nieoficjalnych informacji, razem z klasycznym burgerem pojawi się też pierwszy bezmięsny WegeBurger Drwala. W Drwalu Wege, zamiast kawałka wołowiny czy kurczaka, znajdzie się kotlet warzywny.

„Oto znakomity burger w warzywnej odsłonie! Duża porcja warzyw w formie kotleta, z sosem z przyprawami, chrupiącą prażoną cebulką i ze świeżą sałatą. Do tego ser topiony w złocistej panierce, a wszystko w pysznej bułce serowej” – można przeczytać na grafice.

Rosnący w siłę wegetarianie mają powody do radości. Mięsożercy jednak nie próżnują. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, wzrastająca liczba wegan i wegetarian nie wpływa na ogólny wskaźnik spożycia mięsa w naszym kraju. Ci, którzy spożywają mięso, robią to znacznie częściej niż dotychczas. W zeszłym roku Polacy zjedli statystycznie 76,9 kg mięsa, co stanowi wzrost o 6,8 proc. w stosunku do 2017 roku.

Polski borowik szlachetny zagrożony?

Na stronie Lasów Państawowych Tomir Kubicki z Nadleśnictwa Przymuszewo informuje o gatunku grzyba, który może w przyszłości wyprzeć polskiego borowika szlachetnego z naszych lasów.

‘W tym sezonie grzybowym jedno z głównych pytań dotyczyło pewnego gatunku grzyba. Coraz częściej w koszykach grzybiarzy lądował złotak wysmukły, który nie jest rodzimym gatunkiem – napisał Tomir Kubicki. – Jeden z leśniczych Nadleśnictwa Przymuszewo znajdującego się na terenie RDLP w Toruniu, kiedy został zapytany o ten gatunek z lekkim zdumieniem stwierdził, że to jest złotak wysmukły (Aeroboletus projektellus) zwany też borowikiem amerykańskim albo borowikiem wrzosowym.

Gatunek ten pojawił się w Europie ok. 10 lat temu, najpierw na Litwie, a następnie rozprzestrzenił się wzdłuż wybrzeża Bałtyku. Od kilku lat znany jest grzybiarzom nadbałtyckich borów.

Należy do rodziny borowikowatych, ale do innego rodzaju niż krajowy borowik. Pochodzi z północno-wschodnich terenów Stanów Zjednoczonych.

Bardzo dobrze „wchodzi” w mikoryzę z powszechnie rosnącą sosną i jako gatunek inwazyjny jest podejrzewany o próbę wyparcia borowika szlachetnego!

Obecność przybysza z Ameryki w lasach oddalonych przeszło 100 km od wybrzeża świadczy o rozpoczęciu jego inwazji w głąb lądu”.

Więcej informacji na temat nowego grzyba znaleźć można tutaj:

http://www.lasy.gov.pl/pl/informacje/aktualnosci/przybysz-z-ameryki-coraz-czestszym-gosciem-lasow

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Wdrożyliśmy RODO, chronić i zabezpieczyć Twoje dane osobowe. Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz na to zgodę Więcej informacji Akceptuj Czytaj więcej

Wdrożyliśmy RODO, chronić i zabezpieczyć Twoje dane osobowe. Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz na to zgodę Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij