Polbram

MasterChef Junior po raz pierwszy w Makowie

0 4 500

MasterChef Junior po raz pierwszy w Makowie 

21 marca 2019 r. w Zespole Szkół im. Żołnierzy Armii Krajowej w Makowie Mazowieckim po raz pierwszy odbył się konkurs kulinarny „MasterChef Junior”.

 W konkursie wzięły udział klasy: III a oraz IV c ze Szkoły Podstawowej Nr 2 oraz klasa VIII A i VIII B  ze Szkoły Podstawowej Nr 1.

Uczestnicy konkursu mieli nie lada wyzwanie – musieli przygotować danie obiadowe  i deser. Uczniowie z SP Nr 2 przygotowywali angielską potrawę cottage pie oraz deser trifle, a uczniowie z SP Nr 1 rosyjskie bliny oraz bezę. Nad przebiegiem konkursu czuwała Halina Szymańska, a młodszym kolegom służyli pomocą uczniowie drugiej klasy Technikum Gastronomicznego.

Pomimo różnicy wieku między uczestnikami i ogromnych emocji,  konkurs przebiegał w radosnej atmosferze opartej na współpracy. Uczestnicy byli oceniani za przygotowanie potrawy, podanie jej , krótką prezentację oraz oczywiście za smak.

Oceny dań dokonało jury w składzie: vice dyrektor Zespołu Szkół Wiesława Kowalczyk, przewodnicząca Rady Rodziców Zespołu Szkół Jadwiga Świętorecka, nauczycielka zajęć praktycznych w Technikum Gastronomicznym Halina Szymańska oraz uczeń klasy IV Technikum Ekonomicznego Patryk Senderski.

Wszystkie potrawy bardzo smakowały, były pięknie podane, a uczniowie byli przygotowani do prezentacji swoich dań. W związku z czym jury jednogłośnie orzekło, że wszystkie grupy zajęły ex aequo zaszczytne pierwsze miejsce.

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy i nagrody – drewniane szpatułki, aby dalej mogli rozwijać swoje kulinarne pasje.

Organizatorkami konkursu były Pani Beata Szewczak-Smolińska – nauczycielka przedmiotów gastronomicznych, Ewa Koperska – nauczycielka języka angielskiego oraz Marta Tomaszewska-Wróbel – nauczycielka języka rosyjskiego i geografii. Organizatorki konkursu bardzo dziękowały dyrekcji obydwu szkół podstawowych oraz wychowawcom za współpracę.

Pozostali uczniowie goszczących w ŻAK klas szkół podstawowych, którzy nie brali udziału w przygotowaniu potraw, mieli możliwość uczestniczenia w obchodach pierwszego dnia wiosny wspólnie z uczniami ŻAKa.

Zdjęcia: Marcin Koperski, ŻAK

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Wdrożyliśmy RODO, chronić i zabezpieczyć Twoje dane osobowe. Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz na to zgodę Więcej informacji Akceptuj Czytaj więcej