Zakończenie roku szkolnego w ŻAK

2 037
Zakończenie roku szkolnego w ŻAK
W Zespole Szkół im. Zołnierzy Armii Krajowej zakończenie roku szkolnego odbyło się, podobnie jak we wszystkich szkołach w Polsce, w środę 19 czerwca. Promocję uzyskało 251 uczniów Technikum i 58 uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia.

Najwyższą średnią ocen 5,18 uzyskała Alicja Otłowska uczennica klasy I technikum ekonomicznego (na zdjęciu z mamą).

Pan Grzegorz Jaworski otrzymał tytuł „Przyjaciela Szkoły” za wieloletnią współpracę oraz pomoc przy organizacji i przeprowadzaniu Powiatowych Konkursów Orki na terenie Zespołu Szkół im. Żołnierzy Armii Krajowej w Makowie Maz.

Podczas uroczystości zakończenia roku zostały ogłoszone wyniki konkursu gastronomicznego.

Była to już trzecia edycja tego konkursu w ŻAK. W konkursie, który składał się z trzech etapów, brali udział uczniowie kierunku gastronomicznego technikum i szkoły zawodowej. Konkurs miał charakter praktyczny, Zgodnie z tematyką poszczególnych etapów konkursu zadaniem przewodnim było wykonanie następujących potraw
Etap I
zespoły (3 osobowe) przygotują stół bożonarodzeniowy, na którym powinny się znaleźć: barszcz czerwony z pasztecikami /grudzień 2018
Etap II
zespoły (3 osobowe) przygotują stół wielkanocny na którym powinny się znaleźć: 3 przekąski wielkanocne/ ( 03.04.2019)
Etap III
zespoły (3 osobowe) przygotują stół na którym powinny się znaleźć pierogi z dowolnym nadzieniem /(05.06.2019)

Jury w składzie: przewodnicząca RR p. Jadwiga Świętorecka, w-ce dyr. p. Magdalena Cichowska, kier. zaj pakt. p. Andrzej Cesarski , nal. zaj, prakt. p. Halina Szymańska, uczniowie kl. IV Weronika Kotarska, Artur Gadomski, brało pod uwagę następujące kryteria:
– wygląd i aranżację stołów, kreatywność
– sposób prezentacji słownej (opisu) stołu, postawę i strój uczniów
– ocena organoleptyczna potraw
– prawidłowość wykonania zapotrzebowania żywieniowego i kalkulacji.

Jury przyznało następujące miejsca (nagrody)
Miejsce I
⦁ Wiktoria Gutowska II TG
⦁ Patrycja Techmańska II TG
⦁ Paulina Techmańska II TG

Miejsce II
⦁ Patrycja Broniek II TG
⦁ Ewelina Matusiak II TG
⦁ Ewelina Późniewska II TG

Miejsce III
⦁ Daniel Szulborski III TG
⦁ Szymon Wiewiórkowski III TG

Miejsce IV
⦁ Szymon Chrzanowski I TG
⦁ Artur Gnatowski I TG

Na zdjęciach: uczniowie klas III Branżowej Szkoły I Stopnia kończący naukę tj. kl. III bkm (monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie/ kierowca mechanik) – wychowawca Wojciech Rupiński oraz kl. III gw ( kucharz i wielozawodowa) – wych. Beata Szewczak-Smolińska oraz finał III Konkursu Gastronomicznego. Fot. Agnieszka Kacprzycka.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Wdrożyliśmy RODO, chronić i zabezpieczyć Twoje dane osobowe. Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz na to zgodę Więcej informacji Akceptuj Czytaj więcej