Pucharki na desery – 5 najlepszych pomysłów na pyszny podwieczorek

0 567

Pucharki do deserów ułatwiają eleganckie serwowanie lodów i wszelkiego rodzaju deserów, wyjątkowo efektownie w przezroczystych naczyniach prezentują się słodkie dania układane warstwowo. Urodziny, spotkanie czy kolejny sukces w pracy, to okazja, aby rozkoszować się pysznym jedzeniem. Nawet proste i szybkie desery w atrakcyjnych pucharkach do deserów prezentują się niezwykle apetycznie.

Desery lodowe i warstwowe

Pucharki wykonane ze szkła na nóżce są przykładem ponadczasowej klasyki. Lody można udekorować bitą śmietaną, owocami, bakaliami. Doskonale się sprawdzą nie tylko w wyjątkowych okazjach, ale również na co dzień w trakcie poobiednich deserów. Pucharki do lodów zazwyczaj są odporne na działanie różnicy temperatur, ich kształt z nóżką umożliwia bezpieczny uchwyt ręką, aby osobie spożywającej lody nie było zimno w dłonie, nie pozwala także, zapobiega również szybkiemu rozpuszczaniu się lodów. Chcąc się zaopatrzyć w odpowiednie pucharki na desery – Pucharydeserowe.pl, warto odwiedzić tę stronę.

W przezroczystych, wysokich pucharkach bardzo dobrze prezentują się różnego rodzaju desery warstwowe, jak np. tiramisu lub inne danie przygotowane z różnych produktów układanych naprzemiennie, może to być domowy budyń lub kisiel okładany warstwowo z biszkoptami i owocami. W takim wypadku bardzo oryginalnie prezentują się wysokie i podłużne pucharki do deserów. Powinny być zaopatrzone w długą łyżeczkę, taką, jakiej używa się do wymieszania kawy latte. Desery tego typu mogą być podawane w miseczkach, ale bardziej zachęcająco prezentują się w pucharku. 

Desery na bazie owoców egzotycznych i owoców leśnych

Desery na bazie takich owoców można przygotowywać cały rok, najodpowiedniejsze w tym wypadku będą pucharki na desery o większych kształtach. Owoce, takie jak ananasy, kiwi, papaje, pomarańcze należy pokroić i umieścić w naczyniach w taki sposób, aby przykrywały dno i boki naczyń. Środek naczynia można wypełnić kremem o dowolnym smaku, np. waniliowym lub śmietankowym, całość można udekorować przy pomocy kolorowej polewy o niesłodkim smaku, np. miętowym lub  z czarnej czekolady.

Wyjątkowo wytwornie prezentują się w pucharkach deserowych owoce dojrzewające latem w lasach, ich wyjątkowy smak podkreśla tymczasowość występowania. Leśne owoce, takie jak maliny, jeżyny, czarne jagody, poziomki bardzo dobrze komponują się wizualnie i smakowo w towarzystwie bitej śmietany i z kolorową posypką. Twarde owoce wymagają większej ilości śmietany, a bardziej soczyste mniej śmietany, a więcej cukru pudru. Tego rodzaju owoce dobrze prezentują się pucharkach na desery bez ozdób, o gładkiej powierzchni, jak również w pucharkach z kolorowego szkła i w fantazyjnej, geometrycznej formie.

Deser niczym z kawiarni

Pucharki do deserów – jakie sprawdzą się w profesjonalnej kawiarni? Naczynia stosowane w kawiarni powinny charakteryzować się przede wszystkim wytrzymałością, ponieważ w zależności od serwowanych składników narażone są na działanie zmiennej temperatury. Powinny umożliwiać odpowiednią ekspozycję deserów, a także same stanowić dekorację serwowanych pyszności. Chcąc przygotować deser, który będzie smakował jak ten z kawiarni, trzeba użyć odpowiednio skomponowanych wizualnie i smakowo składników. W sezonie letnim dobrym rozwiązaniem może być sorbet z prosecco. Wystarczy wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z prosecco, zamrozić i podać w odpowiednio dobranym pucharku deserowym.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Wdrożyliśmy RODO, chronić i zabezpieczyć Twoje dane osobowe. Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz na to zgodę Więcej informacji Akceptuj Czytaj więcej