Przepisy na wigilijną potrawę, nadesłane przez naszych Czytelników

0 1 165

Przepisy na wigilijną potrawę, nadesłane przez naszych Czytelników 

Publikujemy pierwsze z przepisów na wigilijną potrawę, nadesłane przez naszych Czytelników w świątecznej sondzie.

https://makowonline.pl/swiateczna-sonda-z-nagrodami/

Zachęcamy wszystkich do udziału w sondzie i dzielenia się przepisami. Wystarczy wypełnić kwestionariusz umieszczony pod pytaniami. Na autorów nadesłanych przepisów oczekują nagrody-niespodzianki – do odebrania po Świętach w siedzibie NETbis, Rynek 8.

Rajmund

Świąteczny karp po polsku

Karpia wkładamy do dużego naczynia. Zalewamy go 1 szklanką spirytusu, 1/2 butelki czerwonego wina, 1/2 butelki wina białego, 1/2 l wódki żytniej i 1/2 wódki Soplica /smakowej w zależności od gustu/. Czekamy około 10 minut. Następnie wyjmujemy karpia i wyrzucamy, jest nam całkiem zbyteczny, gdyż skupiamy się na sosie. Do sosu dodajemy pozostały alkohol jaki znajdziemy w domu. Po około 5 minutach sos jest palce lizać A jego ilość powinna wystarczyć na święta dla jednej osoby. Uwaga – karp przed włożeniem do naczynia musi być martwy inaczej wypije drań cały sos i święta zepsuje. Pozdrawiam i życzę smacznego !!!

Anna

Filet z mintaja

  • Marchewka
  • Pietruszka (korzeń)
  • Seler
  • Koncentrat pomidorowy
  • Keczup

Rybę smażymy, warzywa starte na grubych oczkach gotujemy doprawiamy wedle smaku dodajemy koncentrat i keczup, gorące przekładamy na przemian. SMACZNEGO🌲

Marlena

Przepis na rybę w panierce

Rybę według uznania kroimy na mniejsze kawałki, poprószamy sola i pieprzem. Moczymy w jajku i panierce, a następnie smażymy na patelni. Panierka najlepsza jest z płatków Lubella pełnoziarnistych, przepuszczonych przez maszynkę do mielenia.

Małgorzata

Przepis na sałatkę śledziową

Płaty solone wymoczyć, pokroić w paseczki, cebulkę pokroić w kostkę, troszkę dodać cukru, dodać ogórki kiszone pokrojone w kostkę, jaja ugotowane, troszkę majonezu wymieszać..  Smacznego

Adam

Pasta ze szprota

3 puszki szprota w sosie pomidorowym, główka cebuli, sól pieprz.

Wszystko mieszamy (cebulę obrać i pokroić w kostkę). Wyjdzie pasta, którą najlepiej podać że świeżo ugotowanymi ziemniakami…

Tanie, szybkie i smaczne

No i zawsze jedno danie więcej 😉

Paulina

Śledzie z rodzynkami Pauli

Śledzie słodko kwaśne kroimy w większą kostkę po wcześniejszym zdjęciu skórki. 1 paczkę rodzynek przesmażamy z 2 słoikami przecieru pomidorowego. Następnie śledzie układamy do salaterki  i kładziemy farsz

Z rodzynek i  przecieru i tak dalej  do końca składników. Smacznego

Monika

Śledzik w śmietanie

kilka płatów wymoczonych śledzi kroimy na kawałki

jabłko, ogórek kiszony i cebulę ścieramy na tarce jarzynówce, odciskamy sok i dodajemy do śledzi

łyżkę majonezu,4 łyżki śmietany 18,sok z połówki cytryny mieszamy i wlewamy do śledzi

wszystko mieszamy

Teresa

Najsmaczniejsza potrawa wigilijna

Najsmaczniejsza potrawa wigilijna to taka, którą jemy w gronie kochanych osób. Nieważne ile kosztuje, ważne jest serce, które do niej wkładamy. To jest mój przepis.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Wdrożyliśmy RODO, chronić i zabezpieczyć Twoje dane osobowe. Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz na to zgodę Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij