Najlepsze smaki na Mazowszu poszukiwane!
To już ostatni moment na zgłoszenia do XV edycji konkursu o Laur Marszałka. Do udziału zaproszeni są wszyscy producenci regionalnych przysmaków. Czasu jest niewiele. Nabór trwa tylko do 31 marca br.
Jak podkreśla marszałek Adam Struzik, konkurs od początku cieszy się dużą popularnością. – Konsumenci chętnie wybierają produkty nagrodzone laurem marszałka, bo przyznane przez nas wyróżniania to gwarancja, że dany produkt jest wysokiej jakości. Przez XIV edycji wręczyliśmy już 198 laurów i 68 wyróżnień, a to dowód na to, że jest się czym chwalić!
Żywność regionalna oparta na tradycyjnych recepturach cieszy się coraz większą popularnością – zaznacza Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego. – Mazowieccy producenci od pierwszej edycji konkursu udowadniają, jak dobrze potrafią połączyć tradycję z innowacyjnością, zachowując przy tym wysoką jakość i wyjątkowe walory smakowe swoich wyrobów. Serdecznie zachęcam do udziału w konkursie i jak co roku, czekam na najlepsze i najsmaczniejsze mazowieckiego produkty.
Kto może wziąć udział w konkursie?
W konkursie mogą wziąć udział producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego. Zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty i organizacje wytwarzające żywnośćna mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne, aby mogły udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.
– Zależy nam na tym, aby najlepsi producenci z regionu zostali dostrzeżeni, a ich wyroby zostały docenione. Laur Marszałka to także bardzo dobry sposób na promowanie smacznego i zdrowego jedzenia. Nabór dobiega końca, dlatego serdecznie zachęcam do zgłaszania swoich wyrobów. Naprawdę warto – dodaje Leszek Przybytniak, przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich.
Kategorie
Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Producenci indywidualni będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, owoce i warzywa oraz przetwory owocowe, warzywne i pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody oraz napoje (alkoholowe i bezalkoholowe). Przedsiębiorcy zmierzą się w 4 kategoriach: wyroby pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje i inne. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.
Jak zgłosić produkt?
Zgłoszenia do konkursu należy składać drogą pocztową lub mailową do 31 marca br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl.
Szczegóły, regulamin oraz formularze dotyczące konkursu dostępne są na stronie www.mazovia.pl.