Przepisy na wigilijną potrawę, nadesłane przez naszych Czytelników

Przepisy na wigilijną potrawę, nadesłane przez naszych Czytelników 

Publikujemy pierwsze z przepisów na wigilijną potrawę, nadesłane przez naszych Czytelników w świątecznej sondzie.

https://makowonline.pl/swiateczna-sonda-z-nagrodami/

Zachęcamy wszystkich do udziału w sondzie i dzielenia się przepisami. Wystarczy wypełnić kwestionariusz umieszczony pod pytaniami. Na autorów nadesłanych przepisów oczekują nagrody-niespodzianki – do odebrania po Świętach w siedzibie NETbis, Rynek 8.

Rajmund

Świąteczny karp po polsku

Karpia wkładamy do dużego naczynia. Zalewamy go 1 szklanką spirytusu, 1/2 butelki czerwonego wina, 1/2 butelki wina białego, 1/2 l wódki żytniej i 1/2 wódki Soplica /smakowej w zależności od gustu/. Czekamy około 10 minut. Następnie wyjmujemy karpia i wyrzucamy, jest nam całkiem zbyteczny, gdyż skupiamy się na sosie. Do sosu dodajemy pozostały alkohol jaki znajdziemy w domu. Po około 5 minutach sos jest palce lizać A jego ilość powinna wystarczyć na święta dla jednej osoby. Uwaga – karp przed włożeniem do naczynia musi być martwy inaczej wypije drań cały sos i święta zepsuje. Pozdrawiam i życzę smacznego !!!

Anna

Filet z mintaja

  • Marchewka
  • Pietruszka (korzeń)
  • Seler
  • Koncentrat pomidorowy
  • Keczup

Rybę smażymy, warzywa starte na grubych oczkach gotujemy doprawiamy wedle smaku dodajemy koncentrat i keczup, gorące przekładamy na przemian. SMACZNEGO🌲

Marlena

Przepis na rybę w panierce

Rybę według uznania kroimy na mniejsze kawałki, poprószamy sola i pieprzem. Moczymy w jajku i panierce, a następnie smażymy na patelni. Panierka najlepsza jest z płatków Lubella pełnoziarnistych, przepuszczonych przez maszynkę do mielenia.

Małgorzata

Przepis na sałatkę śledziową

Płaty solone wymoczyć, pokroić w paseczki, cebulkę pokroić w kostkę, troszkę dodać cukru, dodać ogórki kiszone pokrojone w kostkę, jaja ugotowane, troszkę majonezu wymieszać..  Smacznego

Adam

Pasta ze szprota

3 puszki szprota w sosie pomidorowym, główka cebuli, sól pieprz.

Wszystko mieszamy (cebulę obrać i pokroić w kostkę). Wyjdzie pasta, którą najlepiej podać że świeżo ugotowanymi ziemniakami…

Tanie, szybkie i smaczne

No i zawsze jedno danie więcej 😉

Paulina

Śledzie z rodzynkami Pauli

Śledzie słodko kwaśne kroimy w większą kostkę po wcześniejszym zdjęciu skórki. 1 paczkę rodzynek przesmażamy z 2 słoikami przecieru pomidorowego. Następnie śledzie układamy do salaterki  i kładziemy farsz

Z rodzynek i  przecieru i tak dalej  do końca składników. Smacznego

Monika

Śledzik w śmietanie

kilka płatów wymoczonych śledzi kroimy na kawałki

jabłko, ogórek kiszony i cebulę ścieramy na tarce jarzynówce, odciskamy sok i dodajemy do śledzi

łyżkę majonezu,4 łyżki śmietany 18,sok z połówki cytryny mieszamy i wlewamy do śledzi

wszystko mieszamy

Teresa

Najsmaczniejsza potrawa wigilijna

Najsmaczniejsza potrawa wigilijna to taka, którą jemy w gronie kochanych osób. Nieważne ile kosztuje, ważne jest serce, które do niej wkładamy. To jest mój przepis.

Boże Narodzenieprzepisy kulinarneprzepisy na potrawę wigilijnąWigilia
Komentarze (0)
Skomentuj