BHP w przemyśle mięsnym – o tym musisz pamiętać
Przemysł spożywczy, w tym mięsny, to szczególna dziedzina, w której wyjątkowo ważne jest ścisłe przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Produkty spożywane przez nas na co dzień powinny być wytwarzane w kontrolowanych warunkach i miejscach, które spełniają najwyższe normy. Szczegółowe zasady i przestrzeń, w jakiej może funkcjonować przemysł mięsny oraz zatrudnieni w nim pracownicy, określają wytyczne bezpieczeństwa i higieny pracy. Co jest niezbędne w tej dziedzinie i o czym należy pamiętać?
Dlaczego BHP w przemyśle mięsnym jest aż tak ważne?
Branża mięsna wiąże się z obecnością wielu zagrożeń. Wśród nich znajduje się m.in. ryzyko wystąpienia skażenia mikrobiologicznego, możliwa obecność różnych wirusów, bakterii, toksyn i alergenów czy kontakt z niebezpiecznymi substancjami chemicznymi. To również trudne warunki pracy, takie jak niskie temperatury, hałas, wysoka wilgotność i znaczne obciążenia fizyczne.
Pracownicy w przemyśle mięsnym narażeni są również na wypadki związane z obsługą specjalistycznych maszyn i urządzeń technicznych. Istnieje też ryzyko porażenia prądem, wybuchu lub poparzenia. Dlatego w ramach przestrzegania zasad BHP każdy pracownik powinien być wyposażony w odpowiednie zabezpieczenie, właściwą odzież oraz narzędzia niezbędne do wykonywania swoich obowiązków. Tego typu produkty oferuje Hurtownia dla Przemysłu Mięsnego, która dysponuje wieloma specjalistycznymi zabezpieczeniami dla pracowników oraz najwyższej jakości wyposażeniem niezbędnym do bezproblemowej i bezpiecznej pracy w branży mięsnej.
Najważniejsze zasady BHP w przemyśle mięsnym
Do kluczowych zasad obowiązujących w przemyśle mięsnym należy stała kontrola stanu technicznego maszyn, urządzeń i środków ochrony osobistej oraz samego budynku. Stosowane narzędzia muszą być odpowiednie i wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem. Kluczowe są tu sprzęty służące do rozbioru mięsa, noże, ostrzałki oraz obecność środków do ich czyszczenia i dezynfekcji. Należy również pamiętać o właściwym dostosowaniu ciągów komunikacyjnych tak, aby przemieszczanie się nimi wraz z towarem mogło odbywać się sprawnie i bezproblemowo.
Ważny jest również system HACCP, czyli zespół dobrych praktyk wpływających na sprawność i efektywność pracy oraz zwiększający jakość zarówno towaru, bezpieczeństwa, jak i komfortu pracy.
Odzież robocza a BHP w przemyśle mięsnym
Kluczowe pod kątem BHP jest również odpowiednie zabezpieczenie i przygotowanie poszczególnych osób do pracy. W przemyśle mięsnym, gdzie pracownicy mają do czynienia z różnego rodzaju ostrzami, obowiązują fartuchy metalowe, antypoślizgowe obuwie z dodatkowymi zabezpieczeniami oraz ubrania ochronne jednorazowe lub użytku wielorazowego.
Ważne w branży są również specjalne rękawice wykonane z metalu, które stosunkowo często ulegają uszkodzeniom. Nie trzeba jednak wówczas zwiększać kosztów, zakupując każdorazowo nowe akcesoria. Doskonałym wyjściem z sytuacji jest naprawa i serwis rękawic metalowych, dzięki czemu posłużą one na znacznie dłużej, zapewniając pracownikom właściwy poziom komfortu i bezpieczeństwa.