Sezon grillowy czas zacząć!
Niektórzy z nas zaczną sezon grillowy w majówkę. Niektórzy nieco wcześniej jeszcze w kwietniu, gdy pojawi się pierwsze słońce. A kto wie, może są już śmiałkowie, którzy pierwszego grilla w tym sezonie mają już za sobą… Karkóweczka, kaszaneczka, kiełbaska z grilla – po prostu palce lizać. O czym warto pamiętać podczas grillowania. Dzisiaj uchylimy rąbka tajemnicy… Wszyscy gotowi? No to zaczynamy!
Żar, nie ogień
Wielu z nas jeszcze zapomina, że nie należy opiekać kiełbasy czy mięsa bezpośrednio w ogniu. Ponadto im więcej kapiącego tłuszczu, tym powstaje więcej szkodliwych substancji podczas grillowania.
Nie za często…
Oczywiście zrobienie grilla od czasu do czasu i spożycie przygotowanych na nim potraw nie będzie dla nas niebezpieczne. Jednak warto pamiętać, że ich jedzenie kilka razy w tygodniu może przynieść wiele szkód, w szczególności z uwagi na mogące się pojawić podczas opiekania substancje toksyczne, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Warto pamiętać, że często produkty na grillu poddawane są obróbce w temperaturze przekraczającej 2000C. Wtedy to z białek i tłuszczów wchodzących w skład grillowanych potraw mogą powstawać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Niestety są one rakotwórcze i z tego względu grillujmy z głową.
Jakość ma znaczenie!
Pamiętajmy, żeby na grill wybierać mięsa i wędliny wysokiej jakości. Zazwyczaj kiełbasa za 6,99 zł za kilogram nie jest dobrym pomysłem. Z niską ceną najczęściej idzie także jej zła jakość i „nafaszerowanie” wypełniaczami.
Niektórzy nie wyobrażają sobie grilla bez karkówki, boczku i kaszanki. Z kolei inni postawią na nieco mniej kaloryczny zestaw i wybiorą drób czy ryby. Fajną alternatywą dla mięs są grillowane warzywa. Warto spróbować chociażby cukinii, bakłażana, kukurydzy, papryki czy ziemniaków z grilla.
Pamiętajmy także, że przygotowując się do grilla warto przyrządzić świeże surówki i sałatki. Obecny w warzywach błonnik zwiąże substancje toksycznie i sprzyja ich usuwaniu z organizmu.
Czystość grilla
Wielu z nas wie, że nie należy kilka razy smażyć na patelni potraw na tym samym tłuszczu. Pamiętać należy, że również czyszczenie grilla jest ważną sprawą. Podczas grillowania dochodzi do osadzania spalonego tłuszczu, a w nim szkodliwych polimerów kwasów tłuszczowych. Z tego względu przed ponownym wykorzystaniem urządzenia należy je dokładnie wyczyścić.
Jednym z uznanych na rynku dostawców dobrych jakościowo wyrobów mięsno-wędliniarskich jest sieć sklepów Świeżyzna. Dopracowane receptury, tradycyjne metody wędzenia i doświadczenie gwarantują spełnienie oczekiwań, nawet najbardziej wymagających klientów.
Gotowe zestawy do grilla możemy zakupić w sieci sklepów Świeżyzna oraz w sklepie internetowym https://sklep.swiezyzna.pl który oferuje mięso i wędliny online.
A co tak promujecie tego grila. A gdzie odrobina rozsądku. O tym nie piszecie że covid grasuje na całego. No według Was reklama sklepu ważniejsza od zdrowia mieszkańców. Brawo strzał w kolano. WSTYD.