Poniedziałek, 21 Maja 2018 - Wiktora, Kryspina, Tymoteusza

Dzisiaj Tłusty Czwartek – przepis na pączki staropolskie

8 lutego w Tłusty Czwartek pączków w Makowie na pewno nie zabraknie. Do tego dnia karnawałowej rozpusty przygotowały się wszystkie makowskie cukiernie, piekarnie i sklepy spożywcze. Nic jednak nie zastąpi tradycyjnych pączków naszych babć.

Oto przepis na wyborne pączki parzone Lucyny Ćwierczakiewiczowej, autorki najsławniejszych XIX-wiecznych książek kucharskich.

Jak pisze autorka w książce pochodzącej z 1885 r.: „Chcąc mieć naprzykład na godzinę 9 wieczór trzeba o godzinie 2 wziąć się do roboty”. Więc bierzemy się do roboty:

Pół kwarty wygrzanej mąki zalać pół kwartą gotującego się mleka stale mieszając. Gdy masa ostygnie rozrobić ją z 15 żółtkami ubitymi z pół funtem cukru. Do tego wlać 4 łuty drożdży roztartych w kwaterce mleka, ubić pianę z 10 białek, wymieszać z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrośnie dodać kwartę mąki, soli i co kto lubi do zapachu, dobrze wyrobić. Następnie dolać ćwierć funta młodego masła i wyrabiać przez godzinę, aż ciasto będzie dobrze odchodzić od ręki. Posypać mąką i zostawić do wyrośnięcia. Należy przy tym pamiętać, że ciasto drożdżowe wyrabiamy w temperaturze pokojowej nie niższej niż 20 st. C.

Rada pani Lucyny: „Pilnować dobrze, aby nie przerosło ciasto, gdyż każdą rzecz trudno robić z przerośniętego ciasta, a tembardziej pączki”.

Po wyrośnięciu formujemy pączki, w każdy wkładamy konfiturę wiśniową. Zrobiwszy wszystkie pączki zostawiamy je w cieple do wyrośnięcia. Wtedy dopiero rozgrzewamy w głębokim rondlu smalec, wlewamy do niego kieliszek spirytusu i smażymy pączki, wkładając do rondla nie więcej, niż 4 sztuki. W czasie smażenia przewracamy je widelcem na druga stronę. Rondel trzymamy na niewielkim ogniu, tak aby tłuszcz był dość gorący, a pączki nie spiekły się zbyt mocno. Gdy za bardzo się rumienią zmniejszyć ogień. Wyjmować łyżką  durszlakową i natychmiast posypywać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.

Podpowiedzi:

łut – 12,67 g

funt – ok. 45 dkg

kwarta – 1 l

kwaterka – 0,25l

Smacznego!
2018-02-08 09:56 784 Tłusty Czwartek, pączki

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie niewidoczny.