Dieta wpływa na samopoczucie, sylwetkę, zdrowie psychiczne i fizyczne. Coraz bardziej świadomi tego, jak istotną rolę odgrywają dostarczane do organizmu składniki, zwracamy uwagę na to, co znajduje się na talerzach. Obserwując trendy kulinarne ostatnich lat, widać, że chętnie sięga się po ziarna jak pestki czy nasiona oraz po różne oleje roślinne.
Wśród podstawowych powodów, dla których ziarna i oleje roślinne cieszą się popularnością, możemy zaliczyć ich wszechstronność, moc wartości odżywczych i korzyści zdrowotne. Do wyboru mamy mnóstwo produktów z tej kategorii, a wiele z nich zyskało miano superfood.
Obecność ziaren podstawą zdrowej diety
Ziarna są obecne w diecie człowieka od zawsze. Z czasem jednak powszechniej, zamiast po pieczywo pełnoziarniste zaczęto sięgać po pieczywo białe. Dotyczy to również innych produktów jak makarony. W ostatnich latach trend ten nieco się zmienił. W zależności od tego, po jakie ziarna sięgniemy, możemy dostarczyć do organizmu dużych ilości białka, błonnika, witamin z grupy B, cynku czy żelaza. Wspierają one profilaktykę nowotworów, cukrzycy typu 2 czy chorób sercowych. Do ziaren, na jakie warto zwrócić uwagę, są zaliczane:
Nasiona konopi
Produkty konopne cieszą się wyjątkową popularnością. Jednym z chętnie kupowanych produktów konopnych są nasiona (https://kombinatkonopny.pl/kategoria-produktu/nasiona-cbd-z-certyfikatem/). Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko roślinne, kwasy omega-3 i omega-6, rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, witaminę E, magnez, cynk i żelazo. Sprawdzają się jako dodatek do sałatek, smoothie, wypieków, czy owsianek.
Nasiona chia
Zastosowanie nasion chia jest podobne jak nasion konopnych i są idealnym dodatkiem do wielu dań. Popularnością cieszy się też pudding chia. Wystarczy połączyć nasiona z mlekiem bądź wodą i poczekać aż zgęstnieje. Nasiona chia zawierają takie składniki odżywcze jak błonnik, duże ilości kwasów omega-3, wapń i pełnowartościowe białko.
Quinoa
Quinoa, inaczej komosa ryżowa, jest cennym źródłem białka, witaminy E i witamin z grupy B, minerałów jak żelazo, magnez i cynk, a także antyoksydantów i błonnika. Dobrze pasuje do sałatek, jako dodatek do mięs czy ryb. Jest idealna zamiast ryżu bądź kaszy.
Amarantus
To kolejny rodzaj ziarna, jaki warto mieć w kuchni. W formie mąki sprawdzi się do wypieków lub zup. Do tego pasuje do sałatek, a w formie ekspandowanej jako dodatek do musli lub jako samodzielna przekąska. Podobnie jak poprzednie ziarna, znajdziemy w nim błonnik, białko i mnóstwo witamin.
Oleje roślinne – idealne źródło zdrowych tłuszczy
Oleje roślinne podobnie jak ziarna dostarczając cennych składników. Nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole, antyoksydanty i witaminy to kilka przykładów. Przeglądając sklepowe półki, znajdziemy różne oleje roślinne, na które z nich zwrócić szczególną uwagę?
Oliwa z oliwek
Jest to jeden z podstawowych tłuszczy roślinnych, jakie znajdują się w niemal każdej kuchni. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, by oliwa była wysokiej jakości. Daje to pewność, że zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom „złego” cholesterolu, jest też źródłem witaminy E uważanej za witaminę młodości. Oliwa jest dobrą bazą do sosów, dipów, sałatek. Jest dobra do grillowania bądź duszenia.
Olej konopny
Obok ziaren drugi produkt konopny, jaki znajdzie szerokie zastosowanie w kuchni, to olej. Jest idealny do pesto z bazylii, jako uzupełnienie sosów, zup, smoothie. Przez lekko orzechowy smak stanowi idealną propozycję do sałatki, która będzie nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Składniki odżywcze, jakie tutaj znajdziemy to m.in. witaminy A, D, E, K i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Olej lniany
Jego także nie mogło w naszym zestawieniu zabraknąć. Zawiera kwasy omega -3, witaminy E, B1 i B6 oraz sterole roślinne. Można go wykorzystać do zrobienia pasty kanapkowej, do sałatek, owsianki, jogurtu.
Podsumowanie
Ziarna i oleje roślinne wszechstronnie wspierają zdrowie. Korzystnie działają na układ krążenia, układ nerwowy i pokarmowy. Obniżają cholesterol, poprawiają pamięć i koncentrację, są ważnym elementem profilaktyki nowotworowej. Warto więc sięgać o nie jak najczęściej.